Oavsett vilken nivå du befinner dig på i din ridning så finns det alltid någon som är bättre än dig och det finns alltid någon som inte hunnit bli lika duktig som du. Du är aldrig bäst och du är aldrig sämst. Du är du och det är din styrka!

Hur du hanterar den informationen är upp till dig. Hur du väljer att förvalta det visar hur du är som person.

 

Att vara högfärdig, att prata illa om andra ryttare, att medvetet sätta käppar i hjulen för någon annan och att brösta upp dig i ditt försök att verka förmer och bättre än någon annan, det säger mer om dig än om dina motståndare.

Att få någon annan att må dåligt, få sitt självförtroende stukat och bli nertryckt i skorna, det hjälper inte någon, allra minst dig själv. Det kanske känns bra för stunden och du kanske känner dig stor, men i långa loppet mår du bättre om du är ödmjuk inför allt och alla du möter.  Det är ett aktivt val du gör. Välj rätt!

Välj att vara en bra person för någon att se upp till. För det finns alltid någon som tycker du är bra, tro mig. Du måste bara välja att se det och att vara nöjdare än nöjdast med det. Du kommer växa som person om du istället för att vara nedlåtande kan ge någon hjälp på vägen när det behövs. Du kommer må bra när du kan stötta någon och när du faktiskt ser tacksamheten!

 

Inom ridsporten är det mycket prestige, jag vet, jag har också varit där. Det jag inte vet är varför det ska vara så viktigt att ha hästen med häftigaste stamtavlan, eller dyraste priset, eller varför det ska vara ett styrketest i vem som rider bäst, hoppar högst, har flest rosetter och vem som är starkaste ryttaren.

Häftigaste stamtavlan för dig kanske är en häst med gener från Briar, eller Cortez, medan någon annan imponeras av att det står Järvsöfaks, Iceland eller Viking Kronos i stamtavlan. Eller Brunte som är född och uppvuxen på någon okänd gård i Småland.

Det du imponeras av kanske någon annan ser som trivialiteter.

Själv struntar jag oftast helt i stamtavlor, jag skulle inte bry mig om din häst är hälften åsna. Individer är individer och varje individ är värd att ses som sin egen och varje individ har en hel massa guldkorn att glädjas åt. Skulle vi sätta stamtavlor på oss människor på samma sätt så vore det ju en katastrof.

Jag imponeras av ödmjuka personer och ekipage som har ett samspel så starkt att de nästan läser varandras tankar.

 

Så försök ha i åtanke; möt dina medmänniskor i ridsporten med ett hjärtligt leende, putta bort tankarna om att du måste bevisa att du är bäst och se istället varje tillfälle som något du kan lära dig av, ge av din tid och ditt engagemang till någon annan och se inte dina motståndare som konkurrenter utan som komplement – för vi är alla bra på olika saker. Hjälp någon annan att bli sitt bästa jag!

 

Written by Sanna Laaksoharju