September 5, 2016 Du som ryttare No Comments

Svaret på den frågan är NEJ.

 

En del frågar mig om de vågar låta sina barn rida på ridskolan, med tanke på alla mina ridolyckor och mina skador.

Mina skador och mina olyckor är av det extrema fallet. Inget som händer var och varannan ryttare.

Ridskolans personal är utbildade på att hantera situationen om någon skadar sig, hästarna är i regel stabila, trygga och riktiga läromästare, barnen rider inte på unghästar (som jag gjort när jag var yngre) och de får inte vara så våghalsiga på ridskolan som jag varit.  Lita på din ridskola och deras personal och lita på att ditt barn kan!

 

Så du kan lugnt låta dina barn rida på ridskola… eller spela fotboll, rygby, ishockey eller någon annan idrott.

 

MEN…det är hästar det handlar om, levande djur, med egna känslor och egen vilja. Så det går aldrig att garantera att inget händer. Därför bör du lära barnen hur de ska bete sig runt djuren, vad de ska tänka på och hur de ser på hästens kroppsspråk att en reaktion är på väg.

Att barnen har hjälm och säkerhetsväst på sig vid all hantering av hästar är en bra regel. Att du som förälder är med, och har ett vakande öga över barnen i stallet, är självklart bra. Men låt barnen själva göra så mycket som möjligt, det är då de lär sig.  Det är nödvändigt att de lär sig om de ska fortsätta med ridningen.  Du skyddar inte dina barn genom att låta de slippa borsta hästen, mocka, sadla, tränsa etc. Låt barnet göra.

 

Glöm inte att se till att ha roligt i stallet, mys med hästarna, klappa, borsta, gosa och framför allt våga släppa oron för vad som kan hända.

Njut av stalltiden. Det är en så bra plats för att varva ner och rensa tankarna från annat.

 

Written by Sanna Laaksoharju