April 29, 2016 Du som ryttare 2 Comments

Under de senaste veckorna har jag läst olika blogginlägg om kroppsfixering och prylfixering inom ridsporten och jag blir lite bestört!

Jag hoppas, hoppas verkligen att alla ryttare är starka nog att borsta av sig det som i media visas som “idealryttaren”, men jag vet att det inte alltid är så.

 

När det exempelvis gäller ridkläderna; Efter en dag bland ridande ungdomar fick jag höra att ett stort problem för de var att få föräldrarna att inse varför man behöver ett par ridbyxor för över 2000 kr och ett par ridstövlar för nästan det dubbla.

När jag frågade just VARFÖR så blev svaret entydigt. Man rider bättre i såna ridkläder.

 

Jag ville vråla: “SAY WHAT???” men jag behärskade mig.

 

Varför är det så?

Jag ser inte ner på de som köper dyra ridkläder och dyr utrustning, absolut inte! Det är och ska vara upp till var och en. Men jag tar då för givet, och önskar jag kunde kräva, att de med den dyra utrustningen och de dyra ridkläderna aldrig någonsin ser ner på någon som rider i ett par begagnade, tygskodda ridbyxor och ett par billiga ridskor. Eller den som kommer till stallet i mjukisbyxor och sneakers. För tro mig, kläderna gör dig inte automatiskt till en bra ryttare! Du blir en bra ryttare genom hårt arbete, otaliga timmar i sadeln, ett öppet sinne och genom kunskap, kunskap och mer kunskap. Kunskapen kommer med tiden. Jag ser inte upp till dig mer för att du har dyra märkeskläder i stallet. Jag ser upp till dig om du är en stark och öppenhjärtad person, en duktig ryttare eller en ryttare med ambitioner oavsett om du är nybörjare eller proffs.

 

Jag kan däremot tycka, och yrka för, att säkerhetsutrustningen är viktig. En väl utprovad säkerhetsväst och en bra ridhjälm är en billig livförsäkring! Så satsa på den delen av utrustningen först.

 

Jag blir heller inte så imponerad av ryttare med en massa onödigt tingeltangel på sin häst.

En ridelev jag hade för många år sedan fick “strippa” sin häst från en hel del utrustning innan lektionen började.

Hon hade inte mindre än 3 (??) olika hjälptyglar samtidigt, en kindkedja som inte ens skulle sitta där, boots och ballringar, 2 paddar under sadeln som visserligen var snygga men som fick sadeln att ligga helgalet och hon hade med sig 4 olika bett för att fråga vilket jag tyckte passade bäst.

 

Efter en liten pedagogisk diskussion om varför hon hade all denna utrustning kom det fram att hon var övertygad om att det såg proffsigt ut med mycket avancerad utrustning på sin häst.

Jag förklarade att i min värld är en proffsig och duktig ryttare någon som rider sin häst så bra, med så bra samspel, att “tingeltanglet” är avskalat till max! Eleven såg oförstående ut. Hon hade ju sett många av de stora kända ryttarna ha en massa utrustning och konstiga bett…

Självklart kan man använda sig av de hjälpmedel som behövs, men om de inte behövs så är de bara helt onödiga. Då har du bara pimpat din hästs utseende.

 

Det slutade med att ryttaren red en fantastiskt bra lektion, med enbart ett tränsbett och utan hjälptyglar. Vi kom överens om att en martingal kan vara bra att ha vid hoppning, men inget mer. Och vet ni, efter en tid blev hon en fantastiskt bra ryttare, fick ett underbart samspel med sin häst, med ett självförtroende som inte går av för hackor!

 

Så…fundera på vilken utrustning din häst egentligen behöver och varför. Ta dig även gärna en funderare på om du har dina ridkläder enbart pga prestige, pga andras åsikter, för att de är sköna eller för att du faktiskt gillar dom.

Tänk om det för en enda dag kunde vara ett klädtema i stallet som var prestigelöst? Skulle du våga visa dig i stallet i gamla, slitna mjukisbyxor, slitna fula skor och utan din dyra märkesjacka?

Written by Sanna Laaksoharju